Drenge skal ikke gøre rent — og andre katastrofale vildfarelser fra danske børns hverdag

Thomas Rydahl
3 min readSep 17, 2020

Hvem gør rent efter hjemkundskab? Det gør pigerne selvfølgelig. Den rystende virkelighed fra skoler i Fredensborg fortæller, at lighed mellem kønnene ikke er lige om hjørnet. Og det er ikke i orden.

Efter nogle minutter sender læreren drengene ud til frikvarter… Giorgio Trovato on Unsplash

“Drengene kan ikke finde ud af det, så vi gør det bare”
Fra en god vens barn hørte jeg forleden en uskyldig fortælling fra folkeskolens hjemkundskabstimer. Efter endt suppekogning og kagebagning skal der — selvfølgelig — gøres rent. Det er en lige så naturlig del af det at lave mad, som indkøb og tilberedning. Da oprydningen sættes i gang, farer drengene rundt i lokalet med kageruller og fejekoste og larmer, mens pigerne går i gang med at vaske borde og gulve. Efter nogle minutter sender læreren drengene ud til frikvarter, fordi de alligevel kun spreder mere kaos end gør gavn. Pigerne har prøvet det før, de er organiserede og ansvarsfulde og får hurtigt styr på sagerne. De brokker sig en smule, men det er nemmere at få det overstået.

Velkommen til folkeskolen 2020. For sådan var det ikke bare i den ene hjemkundskabstime, men hver gang. Det var rystende at høre om. Så rystende at jeg satte mig for at undersøge det og talte med flere børn og unge, der havde lignende oplevelser. Andre situationer, dage og fag, hvor drengene slipper for de sure pligter

--

--

Thomas Rydahl

Story Fanatic and Author. Latest novel: Uniform. Part One in the Copenhagen Night Series. Visit thomasrydahl.com