Drenge skal ikke gøre rent — og andre katastrofale vildfarelser fra danske børns hverdag
--
Hvem gør rent efter hjemkundskab? Det gør pigerne selvfølgelig. Den rystende virkelighed fra skoler i Fredensborg fortæller, at lighed mellem kønnene ikke er lige om hjørnet. Og det er ikke i orden.
“Drengene kan ikke finde ud af det, så vi gør det bare”
Fra en god vens barn hørte jeg forleden en uskyldig fortælling fra folkeskolens hjemkundskabstimer. Efter endt suppekogning og kagebagning skal der — selvfølgelig — gøres rent. Det er en lige så naturlig del af det at lave mad, som indkøb og tilberedning. Da oprydningen sættes i gang, farer drengene rundt i lokalet med kageruller og fejekoste og larmer, mens pigerne går i gang med at vaske borde og gulve. Efter nogle minutter sender læreren drengene ud til frikvarter, fordi de alligevel kun spreder mere kaos end gør gavn. Pigerne har prøvet det før, de er organiserede og ansvarsfulde og får hurtigt styr på sagerne. De brokker sig en smule, men det er nemmere at få det overstået.
Velkommen til folkeskolen 2020. For sådan var det ikke bare i den ene hjemkundskabstime, men hver gang. Det var rystende at høre om. Så rystende at jeg satte mig for at undersøge det og talte med flere børn og unge, der havde lignende oplevelser. Andre situationer, dage og fag, hvor drengene slipper for de sure pligter eller får mindre krævende opgaver, fordi det er nemmere for alle. Drengenes høje energiniveau, manglende erfaring og uvillighed får skylden for at de slipper. Som en pige kommenterede: “Drengene kan ikke finde ud af det, så vi gør det bare”. Den lige vej til ulighed er skabt — med lærernes og forældrenes velsignelse.
Både forældre, lærere og alle, der har med børn at gøre, har en aktiv rolle i den debat, der foregår nu: Nemlig at lære børn af begge køn, at opgaver og privilegier fordeles lige og med udgangspunkt i indsats og meritter, ikke på baggrund af køn eller etnicitet. Ja, det lyder som en selvfølge, men måske skal du tage en snak med dit barn og høre hvordan det foregår i folkeskolen, i fritidshjemmet og i sportsklubben, når pligterne kalder. Så er det alt for ofte pigerne, der ender med at tage ansvar, mens drengene slipper.
Det er ikke alene stødende, gammeldags og uheldigt, det er en grov forsømmelse af alle voksnes pligt til…